Czebureki z nadzieniem mięsno warzywnym

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja wersja popularnych kaukaskich pierogów.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    2 łyżki octu owocowego np. jabłkowy
    2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
    2 żółtka
    łyżeczka soli
    woda gorąca około 500 ml
    Farsz:
    700-800 g mielonego mięsa(u mnie sarnina)
    ziarna z 3 kolb ugotowanej kukurydzy
    świeża papryka ramiro
    biała papryka
    papryczka chili
    młody por
    1 czerwona cebula
    młoda marchewka
    kawałek fenkułu
    2 gałązki lubczyku
    kilka strączków zielonej fasolki szparagowej
    sól morska
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    sos Worcestershire

    około 2 l smalcu gęsiego do smażenia















    (
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Pierogi z mięsem

Czebureki z nadzieniem mięsno warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czebureki 1. Ciasto:
    Mąkę wsypuję na stolnicę dodaję sól, kawałki masła, żółtka, śmietanę, ocet stopniowo dolewam gorącą wodę i zarabiam gładkie elastyczne ciasto.
  • czebureki 2. Ciasto formuję w kulę i zostawiam pod przykryciem na 30 minut.
  • czeburek 3. W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotowuję farsz. W robocie kuchennym tarczą do warzyw po koreańsku ścieram warzywa oprócz kukurydzy.
  • czebureki 4. Do zmielonego mięsa dodaję rozdrobnione warzywa, posiekany lubczyk, sos Worcestershire oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.
  • czebureki 5. Z ciasta odrywam kawałki po 80 g.
  • czebureki 6. Ciasto cienko wałkuję. Z pomocą noża do pizzy dookoła talerzyka wykrawam placki o średnicy około 20 cm.
  • czebureki 7. Na połowie placka rozsmarowuję porcję farszu.
  • czebureki 8. Składam na pół mocno zlepiam brzegi palcami i dodatkowo dociskam widelcem.
  • czebureki 9. Czebureki smażę na rozgrzanym smalcu na rumiano z obu stron.
  • czebureki 10. Usmażone czebureki osączam na papierowych ręcznikach.
    Najlepiej smakują na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Mąka krupczatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować