Kruche rollsy z nadzieniem mięsno warzywnym i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na godzinę do lodówki.
2.Warzywa obieramy, mięso kroimy na kawałki. Wszystko gotujemy w osolonej wodzie aż mięso zacznie się rozpadać. Następnie mięso i warzywa odcedzamy i mielimy 1 raz w maszynce do mielenia.
3.Cebule kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do masy. Pokrzywę kroimy na drobno i także dodajemy do masy.
4.Następnie do farszu wlewamy olej. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
5.Blat podsypujemy mąką. Z ciasta urywamy niewielkie kawałki (mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga) rozwałkowujemy. Na rozwałkowany ,,placek,, ciasta nakładamy ok. łyżkę farszu brzegi zostawiając wolne. Nafaszerowane ciasto zwijamy, zakręcając końcówki na kształt cukierka. Na koniec rollsy smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
6.Rollsy układamy na wytłuszczoną blachę i pieczemy ok. 30-35 minut w 200 stopniach.
Komentarze