Czebureki

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tradycyjna potrawa tatarska, ukraińska. Smażone pierożki z mięsem.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
    gorąca woda 250 ml
    olej 4 łyzki
    sól 1 łyżeczka
    ew. 1 łyżka spirytusu lub wódki
    Farsz : mielone mięso wołowo -wieprzowe 400 g
    1 cebula
    3- 4 łyżki kefiru, maślanki lub gęstego bulionu
    natka pietruszki 2-3 łyżki
    majeranek 1 łyżeczka
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Czebureki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Do mąki dodaj pozostałe składniki wymieszaj, wyrób elastyczne ciasto i przykryj wilgotną ściereczką lub włóż je do woreczka foliowego na 10 minut.
    Do mięsa mielonego dodaj pozostałe składniki przepisu i wszystko wymieszaj do połączenia się składników.
    Z ciasta zrobić wałek, pokroić na ok. 15 kawałków z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło o grubości ok. 1-2 mm. Na połowę każdego koła wyłożyć płasko nadzienie dokładnie zlepić brzegi dociskając widelcem.
    W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać olej (2-3 cm), wkładać czebureki, smażyć z obu stron na złoto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować