Czebureki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś zrobiłam Czebureki - smak mojego dzieciństwa :) Istnieje kilka rożnych przepisów na ciasto do Czebureków. Można je zrobić na kefirze, na wodzie lub z dodatkiem wódki, ale dziś chcę Wam przestawić bardzo łatwe i pyszne ciasto na mleku.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto: 300ml mleka, 1 łyżeczka soli, 1,5 łyżki oleju (użyłam rzepakowego), około 500g mąki.
    Składniki na farsz: 500g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe), 1 duża cebula czerwona ( zmielić lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach), 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka pieprzu, około 150ml wody. Olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Czebureki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i mleko i zagnieść ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut by odpoczęło.
    W tym czasie przygotować farsz. Mięso włożyć do miski, dodać zmieloną cebulę, przyprawy i 100ml wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie zbyt twardy dodać jeszcze odrobinę wody.
    Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wykroić krążki ( wielkość wg uznania). Wyłożyć 1 kopiastą łyżkę farszu na jedną połówkę ciasta i lekko rozetrzeć. Przykryć mięso ciastem, bardzo dokładnie zlepić końce. Czynność powtórzyć aż do wyczerpania ciasta i farszu.
    Na patelni rozgrzać około 1 szklankę oleju, smażyć czebureki na mocno rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Spróbujcie koniecznie, są pyszne na ciepło i na zimno -idealne na kolacje i nie tylko
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować