Czarna porzeczka w masie i galaretce na kruchym , maślanym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , z lekkim kwaskowym posmakiem ciasto . Czarna porzeczka nadała ciekawy kolor masie i galaretce , i znakomicie połączyła się z kruchym , maślanym ciastem . Doskonałe na deser do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych:)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto maślane:)
    3 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    200 g. masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa porzeczkowa:
    1 litr nektaru z czarnej porzeczki
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    250 g. margaryny
    Dodatkowo:
    1 słoik powideł śliwkowych - 290 g.
    3 galaretki o smaku czarnej porzeczki
    5 szklanek wrzącej wody
    2 garście mini biszkoptów
    6 łyżek tartej , gorzkiej czekolady
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia-26 cm . x 38 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Czarna porzeczka w masie i galaretce na kruchym , maślanym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czarna porzeczka w masie i galaretce na kruchym , maślanym cieście 1. Składniki ciasta kruchego umieszczam w misce , zarabiam palcami kruszonkę , połowę wysypuję na blaszkę , wyrównuje palcami i lekko dociskam , wykładam powidła , smaruje po całości , wysypuje pozostałą kruszonkę , wyrównuję , wstawiam do lodówki na 30 minut , piekę ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Ciasto studzę.
  • Czarna porzeczka w masie i galaretce na kruchym , maślanym cieście 2. Szklankę nektaru miksuję z mąką , wlewam na zagotowany pozostały nektar z cukrem i cukrem waniliowym , mieszam , gotuję budyń , przekładam do miski , studzę . Margarynę ucieram na puch , dodaje po łyżce budyń , miksuję do uzyskania puszystej , jednolitej masy . Masę wykładam na ciasto .
  • Czarna porzeczka w masie i galaretce na kruchym , maślanym cieście 3. Na masie robię wzór widelcem , rozkładam mini biszkopty, posypuję tartą czekoladą , wstawiam do lodówki . Galaretki mieszam z wrzątkiem , studzę aż zaczną gęstnieć , polewam ciasto , wstawiam do lodówki , pozostawiam do całkowitego zastudzenia galaretki-to ok. 1 godzina .

Porady

Do ciasta warto użyć masła , ma wspaniały maślany smak. Budyń , w czasie dodawania do margaryny powinien mieć taką temperaturę jak margaryna , bo w przypadku sporych różnic temperatur masa może się zważyć . Galaretka musi być gęstniejąca , zbyt wodnita spadnie pod ciasto .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Galaretka Masa Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować