Czarna porzeczka w masie i galaretce na kruchym , maślanym cieście

  • wyświetlono: 230 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne , z lekkim kwaskowym posmakiem ciasto . Czarna porzeczka nadała ciekawy kolor masie i galaretce , i znakomicie połączyła się z kruchym , maślanym ciastem . Doskonałe na deser do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych:)

123
  • 18 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto maślane:)
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
200 g. masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa porzeczkowa:
1 litr nektaru z czarnej porzeczki
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
250 g. margaryny
Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych - 290 g.
3 galaretki o smaku czarnej porzeczki
5 szklanek wrzącej wody
2 garście mini biszkoptów
6 łyżek tartej , gorzkiej czekolady
blaszka wyłożona papierem do pieczenia-26 cm . x 38 cm.

Sposób przygotowania przepisu:

Czarna porzeczka w masie i galaretce na kruchym , maślanym cieście

  • Czarna porzeczka w masie i galaretce na kruchym , maślanym cieście1. Składniki ciasta kruchego umieszczam w misce , zarabiam palcami kruszonkę , połowę wysypuję na blaszkę , wyrównuje palcami i lekko dociskam , wykładam powidła , smaruje po całości , wysypuje pozostałą kruszonkę , wyrównuję , wstawiam do lodówki na 30 minut , piekę ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Ciasto studzę.
  • Czarna porzeczka w masie i galaretce na kruchym , maślanym cieście2. Szklankę nektaru miksuję z mąką , wlewam na zagotowany pozostały nektar z cukrem i cukrem waniliowym , mieszam , gotuję budyń , przekładam do miski , studzę . Margarynę ucieram na puch , dodaje po łyżce budyń , miksuję do uzyskania puszystej , jednolitej masy . Masę wykładam na ciasto .
  • Czarna porzeczka w masie i galaretce na kruchym , maślanym cieście3. Na masie robię wzór widelcem , rozkładam mini biszkopty, posypuję tartą czekoladą , wstawiam do lodówki . Galaretki mieszam z wrzątkiem , studzę aż zaczną gęstnieć , polewam ciasto , wstawiam do lodówki , pozostawiam do całkowitego zastudzenia galaretki-to ok. 1 godzina .

Porady

Do ciasta warto użyć masła , ma wspaniały maślany smak.
Budyń , w czasie dodawania do margaryny powinien mieć taką temperaturę jak margaryna , bo w przypadku sporych różnic temperatur masa może się zważyć .
Galaretka musi być gęstniejąca , zbyt wodnita spadnie pod ciasto .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastoDeserczarna porzeczkamasamasłociasto kruche

Komentarze

Podobne przepisy

Rabarbarowiec na kruchym cieście

Dodane przez: karolinajedynak24

Maślany Rabarbarowiec na kruchym cieście

Rabarbar można wykorzystać na wiele...

Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

Dodane przez: wedith1

Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i...

Pyszna masa z mascarpone i mleka...

Ciasto z delicjami i masą maslano serową

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto z delicjami i masą serowo-maślana

Biszkopty , makowa wkładka całość...

ciasto z czerwona i czarną porzeczka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto maślankowe z czerwoną i czarną...

maślankowe ciasto waniliowe z...

Ciasto z czarną porzeczką i serkiem śmietankowym

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Ciasto z czarną porzeczką i serkiem śmietankowym

Lekkie ciasto jogurtowe z puszystym...

Ciasto z czarną porzeczką i kokosową pianką

Dodane przez: anemon

Ciasto z czarną porzeczką i kokosową pianką

Bardzo smaczne i bezproblemowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE