Szarlotka na kruchym, maślanym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Można spożywać na zimno bądź ciepło z lodami.
Maślany smak i kruchość ciasta sprawia iż rozpływa sie w ustach.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok 2,5 szkl mąki pszennej tortowej,
    2/3 kostki masła,
    Łyżka śmietany,
    1 jajko,
    1 cukier waniliowy,
    Ok 2 łyżki cukru kryształ,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    4 większe jabłka,
    2 łyżki masła,
    1 cukier waniliowy,
    Ok 2 łyżki.cukru kryształ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka na kruchym, maślanym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przesmażenia jabłek startych na.grubych oczkach ma maśle. Jeśli nie są dość soczyste mozna dodać odrobine wody i dusic chwile.pod przykryc nastepnie smażyć do momentu odparowania całego soku. W międzyczasie doprawiając cukrami.
    Ciasto zagniatami łączac wszystkie składniki razem.
    Po schłodzeniu ok godziny w lodówce najpierw podpiekamy dól ciasta ok 10 min w 180° nastepnie wykładamy nadzienie i reszte ciasta urywamy kawalek po kawałku zgniatając lekko, całość pieczemy jeszcze ok 30 min w 180°
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować