Delikatnie aromatyczne ciasto cytrynowe z nutką owocu kiwi ,pomarańczy i gorzkiej czekolady.
1 godz. 30 min
Składniki:
CIASTO:
4jajka
200g drobnego cukru
50 g maki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
50 ml gorącej wody
MASA I
2 opakowania biszkoptów
3 cytryny
250 g masła
6 łyżek dżemu morelowego
MASA II
150 g cukru pudru
150 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego
250 ml mleka
50 ml rumu
1 pomarańcza
2 kiwi
100 g gorzkiej czekolady
2 galaretki wiśniowej
Cytrynowy mieszaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbić,białka oddzielić od żółtek,po czym ubić na sztywno.Żółtka zmiksować z 50 ml gorącej wody i cukrem do uzyskania gęstej piany. Obie masy połączyć, a następnie wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, o wymiarach 24x36 i piec około 35 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
2.Biszkopty rozdrobnić i wymieszać z sokiem i starta skórką z cytryn.
Dodać dżem morelowy oraz 250 g roztopionego masła i połączyć.
Powstałą masą posmarować ostudzony biszkopt.
3.Mleko doprowadzić do wrzenia i wymieszać z budyniem .
Gotować do uzyskania gładkiego gęstego kremu, nieustannie mieszając.
Masę ostudzić i utrzeć z 150 g miękkiego masła cukrem pudrem i rumem.
Dodać pokrojone w kostkę owoce i delikatnie wymieszać.
Krem wyłożyć na pierwszą masę.
Wstawić na chwilę w chłodne miejsce by masa stężała.
4.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i delikatnie polać po masie.
Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach wody i mocno tężejącą wylać na wierzch ciasta. Całość dobrze schłodzić.
Komentarze