Mieszaniec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciekawa kompozycja smaków

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jaja, szkl mąki, 3/4 szkl cukru, 1 łyżeczka proszku
    Ciasto miodowe: 1 1/2 szkl mąki, 3 łyżki miodu, 3 łyżki cukru pudru, 1 jajo, 25 dkg masła, 1/2 łyżeczki sody.
    Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 galaretki cytrynowe, i łyżka masła
    Masa serkowa: 4 danio waniliowe( każde po 150 g), 4 opakowania galaretki truskawkowej, poszka brzoskwiń,
    Masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami, 1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mieszaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem, żółtkami. Na koniec wmieszać w pianę mąkę z proszkiem. Można dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.Piec około 30 min
    Ciasto miodowe: z podanych składników zagnieść/ wyrobić ciasto i piec krótko.
    Masa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tarce, chwilę podsmażyć z masłem. Następnie wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Masa makowa: galaretkę rozpuść w 1/2 szkl wrzątku i gdy będzie chłodna, wlać do maku i dokładnie wymieszać.
    Masa serowa: 2 galaretki truskawkowe rozpuść w 3/4 szkl wrzątku. Gdy galaretki będą chłodne i zaczną tężeć- wlewamy je do Danonków i mikserem( na małych obrotach) miksujemy aż zacznie tężeć.
    Składanie: ciasto miodowe+masa jabłkowa+masa makowa+biszkopt+masa serowa+pokrojone i osączone brzoskwinie+2 tężejące galaretki

Porady

Przed składaniem całego placka należy wyłożyć na blaszce pergamin, wystający aż poza brzegi blaszki. W ten sposób na samym końcu galaretka nie zleje się z placka. Następnie możemy go wstawić do lodówki na 2 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować