Miodownik mieszaniec

0 (0 ocen)

Bardzo pyszna miodowo kombinacja, zakrapiana likierem kawowym. Ciasto pokroju placka amerykańskiego przełożone powidłami z dżemem brzoskwiniowym, blatem owsianym oraz masą serową. Całość pokryta polewą kakaową, a jako dekoracja - maczek kakaowo - waniliowy. Szczerze polecam :)

Składniki:

  • Placek a'la amerykański:
    460 g mąki pszennej
    1 i 1/5 szklanki oleju
    1/3 szklanki likieru kawowego
    220 g cukru
    3 łyżki miodu
    4 jajka
    1 i 1/2 łyżeczki sody

    Blat owsiany:
    250 g płatków owsianych
    3 łyżki mąki pszennej
    100 g margaryny "Palma z Murzynkiem"
    3 łyżki likieru kawowego
    180 g cukru
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    20 g proszku do pieczenia piernika

    Masa serowa:
    500 g twarogu półtłustego
    125 g margaryny "Palma z Murzynkiem"
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    140 g cukru
    1/2 szklanki mleka
    3 jajka

    Nadzienie owocowe:
    280 g powideł śliwkowych
    200 g dżemu brzoskwiniowego niskosłodzonego

    Polewa kakaowa:
    125 g margaryny "Palma z Murzynkiem"
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    1 opakowanie maczku dekoracyjnego o smaku kakaowo - waniliowym (40 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodownik mieszaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodownik mieszaniec 1. Na placek a'la amerykański jajka utrzeć z cukrem i miodem. Nadal ucierając, dodać resztę składników w następującej kolejności: likier, soda, olej, mąka. Przygotowaną masę przełożyć na blachę (42 x 24) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Miodownik mieszaniec 2. Piec 35 min (180 - 200 st. C). Po wystudzeniu usunąć papier, placek przekroić wzdłuż na pół.
  • Miodownik mieszaniec 3. Na blat owsiany miękką margarynę utrzeć z cukrem i miodem. Nadal ucierać, dodając kolejno: jajka, likier, proszek do pieczenia, mąkę, płatki owsiane. Przygotowane ciasto przełożyć do blachy (42 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Miodownik mieszaniec 4. Piec 25 min (180 -200 st. C). Po upieczeniu wystudzić i usunąć papier.
  • Miodownik mieszaniec 5. Składniki nadzienia owocowego dokładnie wymieszać.
  • Miodownik mieszaniec 6. Na masę serową margarynę rozpuścić. Dodać ser i cukier - dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajka, wlać mleko - ponownie wymieszać. Wreszcie wsypać proszek budyniowy i mąkę - dokłądnie wszystko połączyć. Przygotowaną masę zagotować, mieszając.
  • Miodownik mieszaniec 7. Spodnią cześć przekrojonego placka posmarować nadzieniem owocowym.
  • Miodownik mieszaniec 8. Przykryć blatem owsianym.
  • Miodownik mieszaniec 9. Następnie wierzch ciasta owsianego pokryć gorącą masą serową ...
  • Miodownik mieszaniec 10. ... i natychmiast nałożyć wierzchnią częścią przekrojonego placka.
  • Wierzch ciasta posypać maczkiem dekoracyjnym. 11. Na polewę kakaową margarynę, cukier i kakao zagotować. W naczyniu wymieszać mleko z mąką, wlać do wrzącej masy kakaowej i, mieszając, ponownie zagotować. Gorącą polewą posmarować ciasto. Wierzch ciasta posypać maczkiem dekoracyjnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

mieszaniec

To może cię zainteresować