Cytrynowiec

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na to ciasto pochodzi z Niemiec. Cytrynowy krem sprawia, że można je jeść i jeść!

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    25 dag masła
    45 dag cukru
    op. cukru waniliowego
    30 dag mąki
    łyżeczka pr. do piecz.
    starta skórka z cytryny
    op. płatków migdałów

    Krem:
    sok z 3 cytryn
    15 dag cukru
    6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    500 ml śmietanki 30-proc.
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem cytrynowy

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy 15 dag cukru, cukier waniliowy, żółtka i skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru.
  • 2. Jedną część ciasta wykładamy na natłuszczoną blachę (24x40 cm). Przykrywamy połową piany i posypujemy połową migdałów. Pieczemy
    ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. W taki sam sposób pieczemy drugie ciasto.
  • 3. Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy w ok. 50 ml gorącej wody. Studzimy Do soku z cytryn dolewamy tyle przegotowanej wody, aby uzyskać 1/2 l płynu. 350 ml zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy
    z mąką ziemniaczaną. Mieszając, wlewamy do wrzątku. Chwilę gotujemy. Studzimy. Mieszamy najpierw z tężejącą żelatyną, a następnie z ubitą śmietanką.
  • 4. Kremem smarujemy jeden placek i przykrywamy drugim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować