1.Żółtka oddzielamy od białek. Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy 15 dag cukru, cukier waniliowy, żółtka i skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy. Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru.
2.Jedną część ciasta wykładamy na natłuszczoną blachę (24x40 cm). Przykrywamy połową piany i posypujemy połową migdałów. Pieczemy
ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. W taki sam sposób pieczemy drugie ciasto.
3.Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy w ok. 50 ml gorącej wody. Studzimy Do soku z cytryn dolewamy tyle przegotowanej wody, aby uzyskać 1/2 l płynu. 350 ml zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy
z mąką ziemniaczaną. Mieszając, wlewamy do wrzątku. Chwilę gotujemy. Studzimy. Mieszamy najpierw z tężejącą żelatyną, a następnie z ubitą śmietanką.
4.Kremem smarujemy jeden placek i przykrywamy drugim.
Komentarze