Cytrynowe ciasteczka z płatkami polnych kwiatów

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kruche, delikatne, maślane, z cytrynową nutą i aromatem kwiatowym...przepyszne ciasteczka do zimowej herbatki i nie tylko.
Ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach.

  • Łatwy

Składniki:

  • 140 g mąki
    80 g zimnego masła
    30 g cukru pudru
    2 łyżeczki soku z cytryny
    skórka z 1 cytryny
    2 łyżeczki jadalnych, suszonych kwiatów j
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Cytrynowe ciasteczka z płatkami polnych kwiatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone kwiaty ucieramy w moździerzu z 1 łyżeczką cukru. ( Możemy 1 łyżeczkę kwiatów utrzeć z cukrem, a 1 po prostu w płatkach użyć) .Mąkę przesiewamy do miski, ścieramy na tarle zimne masło, dodajemy cukier puder, utarte płatki, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy całość krótko do połączenia składników . Powstałe ciasto zawijamy w folię i chłodzimy minimum godzinę w lodówce, możemy zostawić na noc.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy foremką lub kowadełkiem ciasteczka , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i od razu wkładamy do nagrzanego do 155 stopni piekarnika. Pieczemy około 13 minut. Zaglądamy do piekarnika, żeby ich nie spalić. Po całkowitym schłodzeniu możemy się delektować kwiatowymi ciasteczkami.
    Z podanej proporcji wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować