Kruche, delikatne, maślane, z cytrynową nutą i aromatem kwiatowym...przepyszne ciasteczka do zimowej herbatki i nie tylko.
Ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach.
Łatwy
Składniki:
140 g mąki
80 g zimnego masła
30 g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki jadalnych, suszonych kwiatów j
1 łyżeczka cukru
Cytrynowe ciasteczka z płatkami polnych kwiatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone kwiaty ucieramy w moździerzu z 1 łyżeczką cukru. ( Możemy 1 łyżeczkę kwiatów utrzeć z cukrem, a 1 po prostu w płatkach użyć) .Mąkę przesiewamy do miski, ścieramy na tarle zimne masło, dodajemy cukier puder, utarte płatki, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy całość krótko do połączenia składników . Powstałe ciasto zawijamy w folię i chłodzimy minimum godzinę w lodówce, możemy zostawić na noc.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy foremką lub kowadełkiem ciasteczka , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i od razu wkładamy do nagrzanego do 155 stopni piekarnika. Pieczemy około 13 minut. Zaglądamy do piekarnika, żeby ich nie spalić. Po całkowitym schłodzeniu możemy się delektować kwiatowymi ciasteczkami.
Z podanej proporcji wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.
Komentarze