Syta i kolorowa sałatka z dressingiem cytrusowym. Sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do grilla.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
100 g kaszy kuskus
2 małe pomarańcze
15 kolorowych pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
150 g fety lub twarogu
100 g wędzonego łososia
mały pęczek świeżej kolendry
2 łyżki miodu, np. pomarańczowego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka octu lub soku z cytryny
1 łyżka oliwy + do grillowania
duży ząbek czosnku
sól i pieprz
Cytrusowa sałatka z kaszą kuskus i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do wystudzenia. Cukinię kroimy w 1,5 centymetrowe plasterki, oprószamy solą i polewamy oliwą. Grillujemy do miękkości i zarumienienia. Pomidorki kroimy na połówki, a wędzonego łososia na drobne kawałki. 1,5 pomarańczy obieramy i filetujemy - pozbywamy się białej skórki. Kaszę umieszczamy w dużej misce, dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Mieszamy i wykładamy na dwa talerze. Dodajemy łososia, pomidorki, cukinię i fileciki z pomarańczy. Rozkruszamy fetę. Do słoiczka wyciskamy sok z połowy pomarańczy, dodajemy miód, musztardę francuską, ocet, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, łączymy. Sałatkę obficie polewamy przygotowanym sosem i podajemy. Smacznego!
Komentarze