Najlepsze na ciepło.Słodkie i bardzo cynamonowe bułeczki.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
szklanka ciepłego mleka
8 g drożdży suchych
500 g mąki pszennej
szczypta soli
30 g cukru
1 jajko + 2 żółtka
60 g miękkiego masła
Masa cynamonowa:
150 g cukru drobnego do wypieków
20 g cynamonu
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
60 g roztopionego masła
Cynamonowe zawijasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzej lekko mleko. Do mleka dodaj suszone drożdże instant i odstaw mleko na 7 minut.
Na stolnice wsyp przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, mleko z drożdżami ,a następnie wyrabiaj ciasto.Następnie dodaj 1 całe jajko i 2 żółtka i ponownie mieszaj do połączenia.
Na koniec dodaj miękkie masło.Wgniataj masło w ciasto, aż wchłonie tłuszcz.
Tak przygotowane ciasto przykryj folią odstaw na 1,5 h w ciepłe miejsce.
Masło rozpuść w garnuszku,następnie w miseczce wymieszaj cukier, cynamon i ekstrakt wanilii.Masa powinna być sypka i brązowa od cynamonu.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części,a następnie je rozwałkuj ciasto . Tak przygotowane ciasto nasmaruj masłem .Następnie posyp ciasto połową przygotowanego cukru cynamonowego, zostawiając z jednego boku około 1 cm luzu.
Roluj delikatnie ciasto a następnie pokrój je w poprzek na 12 bułeczek, około 3 cm grubości każda. Identycznie zrób z drugą częścią ciasta i składników.
Tak przygotowane ruloniki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3cm od siebie i pozostaw bułeczki na blasze na kolejne 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st C. Rozpuszczonym masłem nasmaruj bułeczki, używając do tego pędzla kuchennego.Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.Smacznego.
Komentarze