Zawijasy cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruchutkie, listkujące się ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem cynamonowym. Banalnie proste i szybkie do zrobienia ciastka. Kilka składników, które w połączeniu tworzą coś tak łatwego i smacznego. Idealne, gdy ma się ochotę na ‚coś’ słodkiego :)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego (ok 270g)
    1 łyżka masła, roztopionego
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Przekąski

Zawijasy cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wymieszać z cynamonem i odstawić,
  • Zawijasy cynamonowe 2. Ciasto rozwinąć, dokładnie posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Wizualnie podzielić na pół (dłuższą krawędź) i zrolować ciasto z obydwu stron wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na plasterki o szerokości ok 1- 1,5 cm i ułożyć na blaszce w dość sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
  • 3. Wstawić do piekarnika i piec w 190 ºC przez 15 minut, aż do zarumienienia.
    Smacznego !

Porady

Ciasto francuskie możesz też przygotować samemu !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować