Cynamonowe zawijasy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Aby osłodzić sobie weekend przygotowałam cynamonowe zawijaski, niezwykle aromatyczne, maślane, z dużą ilością cynamonu

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    200 ml ciepłego mleka,
    50 g roztopionego masła,
    25 g świeżych drożdży,
    2 łyżki cukru,
    2 jajka,
    ok. 2,5 szkl. mąki pszennej

    Nadzienie:
    50 g rozpuszczonego masła,
    3 łyżki cukru ,
    2 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    lukier,
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Cynamonowe zawijasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżówka 1. Ciasto: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
    Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, rozkłócone jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką.
    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x60 cm, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem.
    Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku.
    Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze.
    Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
    Po wystudzeniu smarujemy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować