Cynamonowe zawijasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, rozkłócone jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x60 cm, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem.
Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem.
Komentarze