Czy lubicie pojeść tanio a smacznie ? Polecam wam przepis który dziś wykombinowałam w dosłownie chwilę, nie dość że bardzo smacznie to jeszcze tanio i w miarę szybkie w przygotowaniu
5 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg ćwiartek z kurczaka 3 sztuki,
2 łyżki oryginalnej maggi w płynie,
1 łyżka suszu pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi,
0,5 łyżki musztardy sarepskiej,
1,5 łyżki keczupu łagodnego,
3 łyżki oleju,
1 papryka czerwona
Ćwiartki kurczaka w musztardzie, keczupie i maggi pieczone z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ćwiartki z kurczaka, opłukać je i oczyścić a następnie osuszyć na durszlaku, ponacinać na skórze aż do mięsa. Dodać susz z opisu lub dowolne swoje przyprawy, musztardę, keczup oraz płyn maggi. Całość dokładnie wmasować w mięso i odstawić na trzydzieści minut aby mięso przegryzło się z przyprawami
2.Gdy ćwiartki w przyprawach odstały wyznaczony czas przełożyć je z całą zawartością do naczynia żaroodpornego, polać je olejem a na wierzch mięsa pokroić w grubsze plastry oczyszczoną paprykę świeżą. Tak przygotowane ćwiartki wstawić do piekarnika ustawić na 200 stopni i piec godzinę i 20 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika, w czasie pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę a paprykę wtedy ułożyć na dnie, dziesięć minut przed końcem odwrócić mięso skórą ku górze aby ładnie się zarumieniło
3.Upieczone rumiane ćwiartki kurczaka podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i odrobinką tłuszczu z kurczaka oraz jako surówka sałata masłowa z cebulką dymką ze szczypiorem na słodko kwaśno a do popicia zimny prosto z lodówki kefir. Ćwiartki wyszły kruche a zarazem wilgotne smak rewelacyjny a pieczona z kurczakiem papryka po prostu niebo w ustach co już nie wspomnę jaki zapach roznosił się po całym mieszkaniu
Komentarze