Ćwiartki kurczaka pieczone na szpinaku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Soczyste, idealnie doprawione kawałki kurczaka, pieczone na szpinaku ze słodką śmietanką.
Szpinak wychodzi pyszny, przechodzi smakiem pieczonego mięsa.
Danie idealnie smakuje podane z pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    słodka papryka mielona
    ostra papryka mielona
    majeranek
    czosnek granulowany
    wegeta
    Szpinak:
    450g. szpinaku w liściach ( mrożonego lub świeżego)
    2 łyżki masła klarowanego
    4 ząbki czosnku
    300ml. śmietanki 30%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Ćwiartki kurczaka pieczone na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, przekroić na dwie części.
    Kurczaka oprószyć przyprawami, odstawić na dwie godziny do lodówki.
  • 2. Szpinak: Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak.
    Smażyć kolejne 5 min.
    Wlać słodką śmietankę, dusić do zgęstnięcia szpinaku.
    W między czasie doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego przełożyć szpinak, na nim ułożyć kawałki kurczaka.
    Piec ok.90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować