Tradycyjne curry to dość popularne danie, można je jednak przygotować na wiele różnych sposobów. U mnie z dynią i łodygą brokuła, którą rzadko ktokolwiek wykorzystuje.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
1 biała cebula
3/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki imbiru
60 g dyni hokkaido
100 g łodyg brokuła (waga po obraniu)
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki oleju
sól do smaku
Curry z dynią i łodygą brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej razem z pokrojoną w dowolnej wielkości kawałki cebulą i przyprawami (oprócz soli). Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę łodygi brokuła i dynię. Dusimy razem pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą.
Komentarze