Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, szparagami i pomidorkami może stanowić jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem.
20 min
Składniki:
200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka)
szklanka pomidorków koktajlowych
pęczek zielonych szparagów
garść świeżej bazylii
skórka z cytryny
dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki kremu balsamicznego
sól
Sałatka z makaronem i zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i kroimy każdy na 3 części.
Na talerzach układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii.
Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód, krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Na wierzch ścieramy skórkę z sparzonej, niewoskowanej cytryny.
Komentarze