Sałatka z makaronem i zielonymi szparagami

4.5 (197 ocen)

  • 20 min

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, szparagami i pomidorkami może stanowić jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka)
    szklanka pomidorków koktajlowych
    pęczek zielonych szparagów
    garść świeżej bazylii
    skórka z cytryny
    dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki kremu balsamicznego
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania z makaronem

Sałatka z makaronem i zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i kroimy każdy na 3 części.
    Na talerzach układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii.
    Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód, krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Na wierzch ścieramy skórkę z sparzonej, niewoskowanej cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować