Trzeba jej poświęcić trochę czasu, ale efekt jest wyśmienity. Idealna na obiad dla rodziny. Może stanowić też ciekawy pomysł na gorące danie na podjęcie gości.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
na prostokątne naczynie żaroodporne wymiary ok. 25x35
300 g suchego makaronu (u mnie muszelki)
400 g brokuła
400 g sera żółtego gouda w kawałku
850 g mięsa mielonego (u mnie szynka wieprzowa)
sól, pieprz, papryka wędzona w proszku,
czosnek granulowany, zioła prowansalskie
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy wodą aby się nie skleił. Brokuła dzielimy na różyczki i również gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli i szczyptą cukru. Odcedzamy.
2.Mięso mielone podsmażamy na oleju aż nie będzie surowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, wędzoną papryką i ziołami prowansalskimi. Ser żółty ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach.
3.PRZYGOTOWANIE SOSU: płynne składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą. Cebulę kroimy np. w pół-plastry, przesmażamy na oleju aż się zeszkli i dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy starty parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.
4.PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI:
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę makaronu, połowę mięsa, połowę brokułów, połowę sera i połowę sosu. Następnie: pozostały makaron, pozostałe mięso, pozostałe brokuły, resztę sera i całość polewamy pozostałym sosem.
Komentarze