Cukinia w panierce czosnkowej

4.5 (143 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny i lekki letni lub jesienny obiad. Cukinia jest delikatna i aromatyczna.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża cukinia lub kabaczek,
    5 ząbków czosnku
    2 jajka
    sól, pieprz i papryka słodka
    mąka
    bułka tarta.
    Olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Cukinia w panierce czosnkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia 1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry ok 2 cm. Wydrążamy z każdego kółka gniazdo nasienne za pomocą kieliszka lub literatki. Układamy krążki na ręczniczku papierowym , solimy i pozostawiamy na 10 minut aby puściła cukinia sok. Następnie wycieramy z nadmiaru soku delikatnie ręczniczkiem krążki cukinii i przyprawiamy pieprzem i papryką.
  • cukinia 2. Czosnek obieramy ,przeciskamy przez praskę i dodajemy do jajka. Każdy krążek obtaczamy w mące, jajku ,i bułce tartej.
  • cukinia 3. Smażymy na sporej ilości oleju z obu stron na lekko rumiany kolor.
    Po usmażeniu układamy cukinię na ręczniku papierowym ,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek Kabaczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować