Crostata z konfiturą morelową

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis przywieziony przez moją mamę w zeszłym roku prosto z Włoch. Szybki, pyszny, aromatyczny deser. Idealny dla niespodziewanych gości.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka typ450: 2 szklanki
    - masło w temperaturze pokojowej: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier jasny trzcinowy: 3 łyżki
    - cukier waniliowy ( 16 g ): 1 opakowanie
    - proszek do pieczenia: 1 szczypta
    - szczypta soli: 1 szczypta
    - cyrtyna - sok: 2 łyżki
    - konfitura morelowa: 250 gramów
    - płatki migdałów do posypania: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Crostata z konfiturą morelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Crostata z konfiturą morelową 1. Wszystkie składniki zagnieść, wyrobić miękkie ciasto i wyłożyć formą taką jak do tarty, po wcześniejszym wysmarowaniu jej margaryną. Ciasto wysmarować konfiturą i posypać podprażonymi lekko na suchej patelni migdałami. Piec przez max 30 minut w 180°C.

    Wskazówka: Zamiast konfitury morelowej można ciasto rozsmarować czekoladą i posypać orzechami włoskimi ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować