Seromakowiec z konfiturą morelową i migdałami

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Seromakowiec inaczej , bo falowany z konfitura morelowa i migdałami-pyszny i sycący.Ciasto na wszelie swieta :) 2 w 1 sernik i mak-połaczenie wysmienite i smaczne!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Mak:
    6 jaj
    25 dkg maku
    30 dkg cukru
    rodzynki, orzechy
    4 łyżki mąki
    olejek rumowy
    1 łyżeczka proszku


    Ser:
    60 dkg sera
    15 dkg masła
    40 dkg cukru pudru
    5 jaj
    1/2 łyżeczki proszku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    oraz
    konfitura morelowa,
    migdały
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Seromakowiec z konfiturą morelową i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak:
    Mak wypłukać, zalać zimną wodą i zagotować, odstawić do ostygnięcia. Następnie mak dokładnie osączyć na sitku i zmielićdwukrotnie.
    Utrzeć żółtka, cukier, mąkę i proszek, pod koniec dodać mak oraz pianę z białek.

    Ser:
    Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać ser uprzednio zmielony takze dwukrotnie , dodac mąkę ziemniaczaną i pianę z białek.


    Formę /ok. 34x23cm/ wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką na przemian obok siebie raz masę serową a raz makową,tak by powstały fale.
    Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st.C Gdy przestygnie na wierzchu rozsmarowac konfiture morelowa i posypac wierzch mogdałami.

Porady

mak po zalaniu woda mozna odstawic nawet na kilkanascie godzin. blacha 34 na 23 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować