BURGERY Z CIECIERZYCY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne wegetariańskie danie. Kotleciki można jeść z ulubioną sałatką lub w bułce, zamiast klasycznego mięsa do hamburgerów.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g cicecierzycy z puszki (lub 200 g suszonej)
    1 ziemniak
    1 marchewka
    ½ małej cebuli
    1 ząbek czosnku
    natka pietruszki
    jajko
    sól
    oliwa z oliwek
    mąka lub bułka tarta (opcjonalnie)
    słonecznik i sezam (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery Hamburgery

Burgery z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rozdrabniacza wrzucić odcedzoną ciecierzycę (jeśli używacie suszonej, należy moczyć ją przez noc w wodzie, a następnie ugotować do miękkości), ugotowaną wcześniej marchewkę, ziemniaka i sól. Całość zmiksować niezbyt drobno.
  • 2. Do ciecierzycy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać. Można dodać troszkę mąki lub bułki tartej jeśli mieszanka jest zbyt mokra. Masę włożyć na godzinę do lodówki.
  • 3. Formować hamburgery. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć po 4-5 minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.

Porady

Do hamburgerów można dodać ziernka słonecznika i sezam. Hamburgery można piec w piekarniku. Na blaszy rozłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go oliwą, ułożyć uformowane hamburgery, a następnie skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Rośliny strączkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować