'HAMBURGERY' z CIECIERZYCY z DOMOWYMI BUŁECZKAMI

4.5 (160 ocen)

  • 7 godz. 10 min

Pyszne wegetariańskie i wartościowe danie. Alternatywa dla mięsnych hamburgerów.

  • 7 godz. 10 min

Składniki:

  • na bułeczki:
    500 g mąki (najlepiej manitoba)
    ok.300 ml letniego mleka
    25 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    50 g roztopionego masła
    roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
    sezam do posypania

    na kotlety-"hamburgery":
    500 g cicecierzycy z puszki (lub 200 g suszonej)
    1 ziemniak
    1 marchewka
    ½ małej cebuli
    1 ząbek czosnku
    natka pietruszki
    sól
    oliwa z oliwek
    mąka lub bułka tarta (opcjonalnie)

    dodatkowo wg uznania:
    sałata
    rucola
    pomidor
    papryka
    ser
    ...
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Hamburgery

'hamburgery' z ciecierzycy z domowymi bułeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWAĆ BUŁECZKI.
    Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce.

    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól wbić jajko, cały czas wyrabiając przez około 10 -15 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji (w razie potrzeby podsypywać mąką lub dodać mleka). Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, ale nie może być twarde.
  • 2. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto, a następnie przykryć miskę dokadnie folią spożywczą i wstawić na conajmniej 3 godz. do lodowki (najlepiej na ca noc).
  • 3. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na porcje o wadze ok. 80 g każda.
    Każdy kawałek ciasta wygniatać chwilkę w dłoniach, aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach ok 10 cm od siebie. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny, do czasu aż bułeczki urosną.
    5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez ok.20 minut na złoty kolor.
  • 4. PRZYGOTOWAĆ KOTLETY:
    Do rozdrabniacza wrzucić odcedzoną ciecierzycę (jeśli używacie suszonej, należy moczyć ją przez noc w wodzie, a następnie ugotować do miękkości), ugotowaną wcześniej marchewkę, ziemniaka i sól. Całość zmiksować niezbyt drobno.
  • 5. Do ciecierzycy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać. Można dodać troszkę mąki lub bułki tartej jeśli mieszanka jest zbyt mokra. Masę włożyć na godzinę do lodówki.
  • image-25xhua2 6. Formować hamburgery. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć po 4-5 minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.

Porady

Hamburgery można piec w piekarniku. Na blaszy rozłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go oliwą, ułożyć uformowane kotlety, a następnie skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować