Pyszne wegetariańskie i wartościowe danie. Alternatywa dla mięsnych hamburgerów.
7 godz. 10 min
Składniki:
na bułeczki:
500 g mąki (najlepiej manitoba)
ok.300 ml letniego mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
50 g roztopionego masła
roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
sezam do posypania
na kotlety-"hamburgery":
500 g cicecierzycy z puszki (lub 200 g suszonej)
1 ziemniak
1 marchewka
½ małej cebuli
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól
oliwa z oliwek
mąka lub bułka tarta (opcjonalnie)
dodatkowo wg uznania:
sałata
rucola
pomidor
papryka
ser
...
'hamburgery' z ciecierzycy z domowymi bułeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWAĆ BUŁECZKI.
Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól wbić jajko, cały czas wyrabiając przez około 10 -15 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji (w razie potrzeby podsypywać mąką lub dodać mleka). Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, ale nie może być twarde.
2.Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto, a następnie przykryć miskę dokadnie folią spożywczą i wstawić na conajmniej 3 godz. do lodowki (najlepiej na ca noc).
3.Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na porcje o wadze ok. 80 g każda.
Każdy kawałek ciasta wygniatać chwilkę w dłoniach, aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach ok 10 cm od siebie. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny, do czasu aż bułeczki urosną.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez ok.20 minut na złoty kolor.
4.PRZYGOTOWAĆ KOTLETY:
Do rozdrabniacza wrzucić odcedzoną ciecierzycę (jeśli używacie suszonej, należy moczyć ją przez noc w wodzie, a następnie ugotować do miękkości), ugotowaną wcześniej marchewkę, ziemniaka i sól. Całość zmiksować niezbyt drobno.
5.Do ciecierzycy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać. Można dodać troszkę mąki lub bułki tartej jeśli mieszanka jest zbyt mokra. Masę włożyć na godzinę do lodówki.
6.Formować hamburgery. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć po 4-5 minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
Porady
Hamburgery można piec w piekarniku. Na blaszy rozłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go oliwą, ułożyć uformowane kotlety, a następnie skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.
Komentarze