Burgery z ciecierzycy i kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

Pyszne i bardzo sycące burgery kaszy jaglanej i ciecierzycy, domowymi bułkami żytnimi. Mój mąż krzywo się na mnie patrzył kiedy mu powiedziałam że będą burgery bez mięsa, ale jak spróbował, to stwierdził że już innych nie chce, polecam.

Składniki:

  • Burgery:
    1 szklanka kaszy jaglanej
    Puszka ciecierzycy
    1 cebula
    5 łyżek otrąb owsianych
    1 jajko
    Słodka papryka
    Przyprawa chili
    Czosnek granulowany
    Sól himalajska
    Olej do smażenia

    Bułki żytnie:
    Zaczyn:
    250 gram mąki pszennej typ 750
    250 ml letniej wody
    15 gram drożdży
    Ciasto właściwe
    250 gram mąki żytniej typ 720
    50 ml. letniej wody
    1 łyżeczka soli himalajskiej
    1 łyżeczka cukru brązowego
    Papier do pieczenia
    1 jajko do posmarowania bułek

    Sos:
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    1/4 szklanki majonezu
    1/4 szklanki ketchupu
    Słodka papryka
    Przyprawa chili

    Dodatkowo:
    1 cebula czerwona
    2 pomidory
    Ogórek zielony
    Kilka liści sałaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Burgery

Burgery z ciecierzycy i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn na bułki: do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy drożdże wymieszane w wodzie, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin lub na noc. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, ciasto zagniatamy, wyrabiamy przez 2-3 minuty, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia.
  • 2. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sicie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, miksujemy za pomocą blendera, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, otręby owsiane, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, słodką papryką, chili i czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe płaskie burgery, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
  • 3. Składniki sosu łączymy ze sobą. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, pomidora i ogórka myjemy, kroimy w plastry, sałatę myjemy osuszamy. Bułki kroimy na pół, dolną część smarujemy sosem, układamy listek sałaty, plasterki pomidora, układamy burgery, polewamy sosem, układamy krążki cebuli i plasterki ogórka, przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować