Ciecierzyca zapiekana w dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zwykła niezwykła zapiekanka, do przygotowania której użyłam dyni. Posłużyła nie tylko jako naczynie ale również element tego pysznego dania. Mój syn z apetytem wyjadał z niej ciecierzycę.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido ok. 1200 g
    3/4 szkl ugotowanej ciecierzycy
    1/2 czerwonej papryki
    1 mała cebula
    1/2 małej cukinii
    3/4 puszki krojonych pomidorów
    4 plastry żółtego sera
    2 małe ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz cayenne
    papryka słodka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciecierzyca zapiekana w dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z dyni usuwamy pestki. 1. Dynię myjemy i odcinamy górną cześć. Łyżką wyjmujemy miąższ z pestkami.
  • Warzywa kroimy w kostkę 2. Paprykę, cukinię oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory blendujemy z czosnkiem.
  • Wszystko mieszamy i doprawiamy 3. Warzywa mieszamy z ciecierzycą, natką pietruszki oraz zmiksowanymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i papryką w proszku.
  • Nadziewamy dynię 4. Do środka dyni wkładamy przygotowany farsz. Zakrywamy odciętą częścią z korzonkiem.
  • Zapiekamy 5. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
  • 6. 10 minut przed końcem dodajemy ser pokrojony w kostkę. Delikatnie mieszamy. Możemy piec już bez przykrycia.
  • 7. Danie będzie gotowe, kiedy warzywa będą miękkie. Przed podaniem mieszamy delikatnie farsz zeskrobując dynię.

Porady

Ciecierzycę moczymy w wodzie minimum 8 godzin przed gotowaniem. Odlewamy wodę i płuczemy. Gotujemy w stosunku 4:1 czyli 4 części wody a jedna ciecierzycy. Czas gotowania to około 50 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować