zapiekana ciecierzyca

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Swietny, oryginalny i zdrowy dodatek np do mięsa.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowane ciecierzycy (400-500 gram)
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 duzy por
    200 ml oliwy
    200 ml czerwonego wina
    10 sztuk suszonych pomidorów
    filiżanka przecieru pomidorwego
    kubek buliony
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Zapiekana ciecierzyca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekana ciecierzyca 1. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc. Po odsączeniu wody ziarna przepłukać następnie gotowac do miękkości ok 60 min.
    Ugotowane ziarna odsiączyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lekko posolic. Cebulę i por pokroić w kostkę i podsmażyć do miękkości na oliwie. Dodać posiekany czosnek i suszone pomidory. Całość zalać winem i wymieszać. Dodać przecier pomidorowy i bulion. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez ok 20 minut. Gotowym sosem zalać ciecierzycę. Zapiekać w temp. 180 stopni ok 25 min. Podawać jako samodzielne danie lub do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować