Ciecierzyca w pomidorach

5 (168 ocen)

Ciecierzyca w pomidorach to fajny pomysł na przekąskę, dodatek do obiadu czy jako samodzielne danie. Ciecierzyca posiada właściwości zdrowotne, warto ją serwować co jakiś czas.

Składniki:


  • ciecierzyca w zalewie
    2 większe pomidory
    łyżeczka mielonej kolendry
    łyżeczka kminku, imbiru mielonego, gałki muszkatołowej, gram masali, słodkiej papryki czerwonej
    pół łyżeczki kurkumy
    kilka suszonych pomidorów
    sól i pieprz
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ciecierzyca w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju zeszkliłam pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Dorzuciłam przyprawy po jednej łyżeczce: kolendra, papryka czerwona słodka, kminek, mielony imbir, gałka muszkatołowa, garam masala. Dodałam pół łyżeczki kurkumy.

    Następnie pomidory pokroiłam w kostkę. Ciecierzycę odcedziłam z zalewy i wypłukałam pod wodą. Razem z pomidorami wrzuciłam do przypraw, dodałam także kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę.

    Całość wymieszałam i dusiłam przez około 15 minut. Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować