Ciecierzyca w pomidorach to fajny pomysł na przekąskę, dodatek do obiadu czy jako samodzielne danie. Ciecierzyca posiada właściwości zdrowotne, warto ją serwować co jakiś czas.
Składniki:
ciecierzyca w zalewie
2 większe pomidory
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka kminku, imbiru mielonego, gałki muszkatołowej, gram masali, słodkiej papryki czerwonej
pół łyżeczki kurkumy
kilka suszonych pomidorów
sól i pieprz
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Ciecierzyca w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju zeszkliłam pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Dorzuciłam przyprawy po jednej łyżeczce: kolendra, papryka czerwona słodka, kminek, mielony imbir, gałka muszkatołowa, garam masala. Dodałam pół łyżeczki kurkumy.
Następnie pomidory pokroiłam w kostkę. Ciecierzycę odcedziłam z zalewy i wypłukałam pod wodą. Razem z pomidorami wrzuciłam do przypraw, dodałam także kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę.
Całość wymieszałam i dusiłam przez około 15 minut. Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem.
Komentarze