Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach

4.98 (172 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smakowite połączenie ciecierzycy czyli tzw. włoskiego grochu z kawałkami kurczaka i pomidorami. Danie jest zdrowe, pożywne, doda nam energii i dostarczy mnóstwo wartości odżywczych m.in. białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szklanka ciecierzycy
    - 1 pierś z kurczaka
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżeczki bazylii
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - szczypta pieprzu cayenne
    - cukier brzozowy (ksylitol)
    - sól i pieprz
    - oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciecierzyca z kurczakiem w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ciecierzycę moczymy w wodzie przez 12 godzin (1 szklankę cieciorki zalewamy 3 szklankami wody). Po namoczeniu gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z moczenia przez około 45 minut z dodatkiem łyżeczki masła. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, doprawione solą oraz pieprzem i chwilę razem przesmażamy.
  • 2 2. Podsmażoną cebulkę i kurczaka zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, słodką paprykę, pieprz cayenne, 1 łyżeczkę cukru brzozowego i dusimy całość przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3 3. Ugotowaną cieciorkę dodajemy do sosu z kurczakiem, dokładnie mieszamy, zagotowujemy i gotowe! Danie podajemy z dodatkiem świeżych ziół - kolendry, bazylii lub natki pietruszki. Życzę smaczego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować