Ciecierzyca z warzywami

4.5 (174 ocen)

Pyszne i zdrowe danie bezmięsne

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 dużej marchewki
    1 zielona papryka
    1/2 czerwonej papryki
    4 małe cukinie
    1 puszka 425 ml pomidorów krojonych
    1 puszka 425 ml ciecierzycy konserwowej
    sól
    pieprz
    ostra papryka w proszku
    słodka papryka w proszku
    suszona bazylia
    suszone oregano
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Ciecierzyca z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciecierzyca z warzywami 1. Cebulę, czosnek i marchew obrałam. Marchew, papryki i cukinie opłukałam, osuszyłam. Z papryk wykroiłam gniazda nasienne i usunęłam białe włókna. Warzywa pokroiłam: cebulę i cukinie w pół plasterki, marchewkę z ćwierć plasterki, paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekałam.
  • Ciecierzyca z warzywami 2. W rondlu rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zrobiła się szklista, dodałam marchewkę i smażyłam na wolnym ogniu kilka minut.
  • Ciecierzyca z warzywami 3. Następnie dołożyłam czosnek, czerwoną i zieloną paprykę, a po kolejnych kilku minutach smażenia – cukinię i osączoną z zalewy ciecierzycę. Przez cały czas smażenia dość często mieszałam zawartość rondla pilnując, żeby warzywa się nie przypaliły.
  • Ciecierzyca z warzywami 4. Na końcu dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, cukrem, bazylią i oregano, i dusiłam jeszcze wszystko razem do pożądanej miękkości warzyw.

Porady

Jeśli sos jest zbyt gęsty, można potrawę podlać odrobiną wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Marchewka Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować