Ciecierzyca duszona z warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i syte danie jednogarnkowe z pełnowartościową ciecierzycą

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 czerwona cebula
    -1 czerwona papryka
    -ok 250g szpinaku
    -1 bulwa kopru włoskiego
    -400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu z zalewy)
    -łyżka oliwy z oliwek
    -3 ząbki czosnku
    -1 łyżka mąki pszennej
    -450ml bulionu
    -85ml wytrawnego białego wina
    -1 liść laurowy
    -1 łyżeczka zmielonej kolendry
    -1/2 łyżeczki papryki
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Ciecierzyca duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, czosnek zmiażdżyć. W rondlu rozgrzać oliwę, przez minutę obsmażać na niej cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić aż zmięknie. Pokroić koper włoski i paprykę, dodać do garnka. Dusić kilka minut, mieszając.
    Dodać ciecierzycę. Składniki połączyć z mąką.
    Wlać bulion, wino, dorzucić liść laurowy, kolendrę (można zastąpić gałką muszkatołową - dobrze komponuje się ze szpinakiem) i paprykę. Dusić pod przykrywką ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować