ciecierzyca z warzywami

4.49 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, zdrowe, rozgrzewające danie jednogarnkowe w sam raz na lekki obiad. Mało pracy- super efekt!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziarno ciecierzycy 1 szklanka
    1 duża cebula
    1 papryka czerwona
    2 pomidory
    6 pieczarek
    pomidory z puszki
    olej rzepakowy
    papryka chili/słodka
    kumin mielony
    bazylia
    liść laurowy
    sól, pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciecierzyca z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciecierzycę zalej zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej, odstaw na noc.
    2. Odlej wodę, w nowej wodzie gotuj ciecierzycę do miękkości około 30 minut ( najlepiej kontrolować).
    3. Przygotuj warzywa: cebulę i paprykę pokrój w kostkę, przesmaż na patelni lub w rondlu na łyżce oleju. Pieczarki pokrój w plastry, pomidora w kostkę, dodaj do warzyw na patelni, dodaj liść, paprykę ostrą, kumin, bazylię,podduś około 20 minut, podlewając w razie potrzeby wodą lub bulionem ( można dodać więcej płynu jeśli chcesz uzyskać gęstą zupę).
    4. Gdy warzywa są już miękkie dodaj ugotowaną ciecierzycę, podduś pod przykryciem około 10 minut na lekkim ogniu, dodając przyprawy- sól ,pieprz. Podawaj posypane natką pietruszki, z chlebem żytnim razowym, lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Porady

Jeśli nie przepadamy za pikantną kuchnią można paprykę ostrą zastąpić słodką lub z niej zrezygnować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować