Ciecierzyca z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciecierzycę zalej zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej, odstaw na noc.
2. Odlej wodę, w nowej wodzie gotuj ciecierzycę do miękkości około 30 minut ( najlepiej kontrolować).
3. Przygotuj warzywa: cebulę i paprykę pokrój w kostkę, przesmaż na patelni lub w rondlu na łyżce oleju. Pieczarki pokrój w plastry, pomidora w kostkę, dodaj do warzyw na patelni, dodaj liść, paprykę ostrą, kumin, bazylię,podduś około 20 minut, podlewając w razie potrzeby wodą lub bulionem ( można dodać więcej płynu jeśli chcesz uzyskać gęstą zupę).
4. Gdy warzywa są już miękkie dodaj ugotowaną ciecierzycę, podduś pod przykryciem około 10 minut na lekkim ogniu, dodając przyprawy- sól ,pieprz. Podawaj posypane natką pietruszki, z chlebem żytnim razowym, lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Porady
Jeśli nie przepadamy za pikantną kuchnią można paprykę ostrą zastąpić słodką lub z niej zrezygnować.
Komentarze