Składniki :
- 1 torebka ryżu (100g)
- 1 mała cukinia
- por - jasna część ok. 8 cm
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- vegeta, sól, zioła prowansalskie, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sos :
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
ZAPIEKANKA JARSKA
1.
1) Ugotować ryż w/g opisu na opakowaniu, tylko 10 minut.
2.
2) Pora opłukać i pokroić w półplasterki.
3.
3) Cukinię umyć i obieraczką do warzyw strugać wzdłuż otrzymując wstążki.
4.
4) Olej podgrzać na patelni, dodać pora i mieszając zeszklić.
Dodać wstążki cukinii (odłożyć kilka wstążek do wyłożenia naczynia do
zapiekania) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić
na kawałki i dodać do przesmażonych warzyw.
Przyprawić vegetą, ziołami prowansalskimi,pieprzem i ewentualnie solą.
Uwaga, bo vegeta jest słona.
Podsmażyć, aż pomidory będą miękkie.
5.
4) Naczynie do zapiekania wyłożyć odłożonymi wstążkami cukinii.
Dać do naczynia połowę ugotowanego ryżu. Na ryż wyłożyć warzywa
osączone z nadmiaru powstałego sosu. (sosu nie wylewać).
6.
5) Na warzywa wyłożyć pozostały ryż i zwilżyć go odsączonym sosem z warzyw.
Wymieszać składniki sosu śmietanowego i polać po wierzchu.
7.
6) Włożyć przykryte naczynie do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 160*C. Piec 30 minut od chwili uzyskania nastawionej temperatury.
8.
7) 5 minut przed końcem zapiekania należy odkryć zapiekankę, żeby się wierzch przyrumienił.
9.
8) Podajemy na gorąco.
Porady
Zapiekanka również smakuje odgrzewana w piekarniku.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze