Walentynkowe ciasto z sercem

  • wyświetlono: 418 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Raj dla podniebienia... Bo przecież nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady z malinami jest strzałek w dziesiątkę.

akrobatka22

Składniki

Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Krem malinowy:
300 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
200 g serka mascarpone
5 łyżek frużeliny malinowej

Poncz:
1/4 szkl wody z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych wiśniówka

Dodatkowo:
kilka łyżek frużeliny malinowej
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Walentynkowe ciasto z sercem

  • 1. Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać cukier, łyżka po łyżce. Powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

    Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez 35-40 minut do "suchego patyczka". Wyjąć i przestudzić. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Biszkopt można upiec również w dwóch takich samych blaszkach, by po upieczeniu nie martwić się, że podczas przekrawania się pokruszy lub przedziurawi.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, serek mascarpone oraz frużelinę. Dobrze zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Jeśli będzie za mało słodki- dodać łyżkę lub dwie cukru pudru.
  • 3. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto nasączyć wodą z cukrem i cytryną lub wiśniówką. Na biszkopt wyłożyć krem malinowy, dobrze rozprowadzić po całej powierzchni- wyrównać.

    W drugim biszkopcie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić otwory. Biszkopt położyć na kremie i podociskać, by warstwy się skleiły. Posypać cukrem pudrem, a otworki w kształcie serc wypełnić frużeliną malinową. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptczekoladaDeserMalinypodwieczorekdo kawyczekoladowewalentynkiserceprzepis_miesiąca1000frużelina

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z ukrytym sercem

Dodane przez: Izabela1304

Ciasto z ukrytym sercem

Idealne ciasto z sercem na walentynki...

Przepis na torcik walentynkowy w kształcie serca

Dodane przez: Annie_Ka

Torcik walentynkowy w kształcie serca - filmik

Oto moja propozycja ciasta na walentynki.

Walentynkowe ciasto czekoladowe

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Walentynkowe ciasto czekoladowe

Najlepszy prezent dla tych, których...

walentynkowe ciasto

Dodane przez: Michalina

Walentynkowe ciasto

Przepis powstał na podstawie własnej...

Ciasto z sercem

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto cytrynowe z sercem Red Velvet

Wspaniałe ciasto inspirowane świąteczna...

Walentynkowe ciacha z mikrofali

Dodane przez: joanna30

Walentynkowe ciacha z mikrofali

Słodkie małe co nie co może być...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE