Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
3łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
oraz rabarbar-tak pokoło 600 g
cukier do posypania rabarbaru
oraz
cukier puder do oprószenia ciasta
Ciasto z budyniem i rabarbarem z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obrać, umyć, pokroić na 2 centymetrowe kawałki , zasypac lekko cukrem. Odstawić.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,, podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, owinąć je w folię spożywczą. Większy kawałek włożyć do lodówki na 30 minut, mniejszy do zamrażarki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepic dno wieksza częścią schodzonego , kruchego ciasta.Ułożyc gęsto kawałki rabarbaru .
Budyń:
W garnku zagotować 2 szklanki mleka z dodatkiem cukrów , wlać rozrobiony w mleku proszek budyniowy. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wylać na rabarbar, na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180oC, przez około40-45 minut, do zrumienienia się kruszonki.
Po upieczeniu i przestudzeniu , wierzch oprószyć cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze