Ciasto z budyniem i rabarbarem z kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

-proste i smaczne-polecam

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    3/4 szklanki cukru
    2 żółtka
    1 jajko
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe
    3 szklanki mleka
    3łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    oraz rabarbar-tak pokoło 600 g
    cukier do posypania rabarbaru
    oraz
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z budyniem i rabarbarem z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać, umyć, pokroić na 2 centymetrowe kawałki , zasypac lekko cukrem. Odstawić.
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,, podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, owinąć je w folię spożywczą. Większy kawałek włożyć do lodówki na 30 minut, mniejszy do zamrażarki.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepic dno wieksza częścią schodzonego , kruchego ciasta.Ułożyc gęsto kawałki rabarbaru .
    Budyń:
    W garnku zagotować 2 szklanki mleka z dodatkiem cukrów , wlać rozrobiony w mleku proszek budyniowy. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wylać na rabarbar, na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180oC, przez około40-45 minut, do zrumienienia się kruszonki.
    Po upieczeniu i przestudzeniu , wierzch oprószyć cukrem pudrem, smacznego:)

Porady

20 na 20 blacha

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować