Ciasto z mascarpone i śmietanką na czekoladowym spodzie bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni góra- dół. Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
2.Do miski wkładamy czekoladę, wlewamy olej i dodajemy masło. Całość rozpuszczamy w garnku do uzyskania jednolitej masy.
3.Do drugiej miski wbijamy 2 jajka i żółtka z pozostałych jajek. Do żółtek dodajemy sól i mieszamy, kolejno wlewamy roztopioną masę czekoladową. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Ubijamy pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodając cukier, cały czas ubijamy. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodajemy w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.
4.Masę wlewamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Ciasto czekoladowe należy całkowicie wystudzić przed wyłożeniem kremu.
5.KREM I DEKORACJE:
Do miski wlewamy zimną śmietankę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywny krem. Wykładamy masę na całkowicie wystudzone ciasto, ozdabiamy owocami, opcjonalnie dodajemy listki mięty.
Komentarze