Jagódka jogurtowa na spodzie bez pieczenia

4.64 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , lekkie , proste do przygotowania , z dostępnych składników ciasto . Doskonałe od święta ale i na każdy inny dzień . Doskonałe do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    200 g herbatników maślanych
    100 g masła
    50 g czekolady deserowej
    Masa jogurtowa :
    1 kilogram jogurtu typu greckiego
    2 galaretki jagodowe
    1 łyżka żelatyny
    2 szklanki wrzącej wody
    Masa mleczna :
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka 3,2%
    1 cukier z ekstraktem wanilii
    200 g masła
    2 szklanki mleka w proszku
    Masa jagodowa :
    2 galaretki jagodowe
    1 łyżeczka żelatyny
    300 g jagód leśnych - u mnie mrożone
    2 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo :
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
Wystaw ocenę:

4.64 (11 ocen)

Jagódka jogurtowa na spodzie bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagódka jogurtowa na spodzie bez pieczenia 1. Herbatniki wałkuję wałkiem , wsypuję do miski dodaję roztopione masło zmieszane z połamaną czekoladą , mieszam , wysypuję na blaszkę . Całą masę wyrównuję i dociskam dłońmi , wstawiam do lodówki .
  • Jagódka jogurtowa na spodzie bez pieczenia 2. Robię masę jogurtową . Galaretki mieszam z żelatyną , zalewam wrzącą wodą , studzę . Do jogurtu dodaję gęstniejącą galaretkę , miksuję do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza . Masę wylewam na spód , wstawiam do lodówki .
  • Jagódka jogurtowa na spodzie bez pieczenia 3. Robię masę mleczną .Mleko z cukrem i cukrem z wanilią mieszam , doprowadzam do zagotowania , studzę . Masło miksuję na puch , ciągle miksując dodaje przygotowaną masę , miksuję - zważy się , dodaję mleko w proszku , miksuję - powstanie puszysta masa . Masę wykładam na masę jogurtową , wstawiam do lodówki .
  • Jagódka jogurtowa na spodzie bez pieczenia 4. Robię masę jagodową .Galaretki mieszam z żelatyną , zalewam wrzątkiem , mieszam , studzę . Jeszcze letnią galaretkę dodaje do rozmrożonych jagód , miksuję blenderem , wylewam na masę mleczną , wstawiam do lodówki na około dwie godziny .

Porady

U mnie szklanka to 250 ml .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt Galaretka Mleko Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować