Przepyszne połączenie ciasta marchewkowego z kremem z bitej śmietany i mascarpone, z dodatkiem ananasów, żurawiny i orzechów. Wszystko oblane czekoladą. Konkretny kawałek ciasta na jesienny wieczór czy imprezę.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
1 i 1/3 szklanki startej marchewki
łyżeczka przyprawy do piernika
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki suszonej żurawiny/ rodzynek
Krem
200 gram śmietanki 36%
1 opakowanie serka mascarpone 250 gram
łyżka cukru pudru (można dać mniej)
pół łyżeczki cynamonu
puszka ananasów
garść żurawiny i ulubionych orzechów
1 czekolada mleczna
Ciasto marchewkowe z kremem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę ścieramy na bardzo drobnej tarce, odciskamy z nadmiaru soku.
Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, następnie cienką strużką wlewamy olej (nadal ucierając).
W drugiej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, przyprawy i dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy startą marchewkę i żurawinę. Wszystko delikatnie łączymy i wylewamy na kwadratową blaszkę ( u mnie 24x24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. około 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy.
2.Ubijamy zimną śmietanę 36%, następnie dodajemy cukier puder i cynamon. Do tak przygotowanej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone delikatnie mieszając. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, następnie układamy na nim odsączone z kawałki ananasów, żurawinę i orzechy.
Czekoladę dzielimy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i cienką strużką polewamy ciasto.
Ciasto jest naprawdę przepyszne, pachnące przyprawami, z bakaliami, w sam raz na jesienno- zimowe wieczory.
Komentarze