Ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Użyłam Blachy 18/27 cm lub może być tortownica o średnicy 24 cm
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.Obieramy gruszki , kroimy w kawałki i posypujemy cynamonem i startym imbirem .
2.Do misy wbij 4 średnie jajka i ubij je z cukrem na puszystą białą masę ( mikser na najwyższych obrotach ) . Po czym zwalniamy jego obroty i wlewamy cienką strużką olej i tu miksujemy jeszcze chwilkę ale już na małych obrotach .
Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej do ciasta , mieszamy tylko i wyłącznie szpatułką .
3.Blachę smaruję troszkę tłuszczem aby lepiej trzymał się papier do pieczenia .
Ciasto dzielimy na dwie masy i do jednej wsypujemy 2 łyżki kakaa i mieszamy .
Najpierw wlewamy masę jasną , pózniej ciemną i wykałaczką długą rozmazujemy je (łącząc je )
4.Na wierzch wykładamy gruszki . Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut . Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy jeszcze na 5 minut ciasto a pozniej śmiało mozna je wyjąć z piekarnika .
Komentarze