Ciasto z Gruszkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste i Baradzo wilgotne ciasto ;) do kawki w sam raz

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
    2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
    4 średnie jajka
    ponad pół szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju roślinnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka tartego imbiru
    łyżka cynamonu
    2 łyzki kakaa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki 1. Użyłam Blachy 18/27 cm lub może być tortownica o średnicy 24 cm

    Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.Obieramy gruszki , kroimy w kawałki i posypujemy cynamonem i startym imbirem .
  • masa 2. Do misy wbij 4 średnie jajka i ubij je z cukrem na puszystą białą masę ( mikser na najwyższych obrotach ) . Po czym zwalniamy jego obroty i wlewamy cienką strużką olej i tu miksujemy jeszcze chwilkę ale już na małych obrotach .

    Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej do ciasta , mieszamy tylko i wyłącznie szpatułką .
  • ciasto 3. Blachę smaruję troszkę tłuszczem aby lepiej trzymał się papier do pieczenia .
    Ciasto dzielimy na dwie masy i do jednej wsypujemy 2 łyżki kakaa i mieszamy .

    Najpierw wlewamy masę jasną , pózniej ciemną i wykałaczką długą rozmazujemy je (łącząc je )
  • ciatso 4. Na wierzch wykładamy gruszki . Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut . Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy jeszcze na 5 minut ciasto a pozniej śmiało mozna je wyjąć z piekarnika .

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować