Ciasto "Pijana Śliwka" z kremem czekoladowym i kajmakowym

4.51 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Ciasto bardzo znane, lecz ja zrobiłam w mojej wersji. Ciasto na biszkopcie z dwoma kremami i czekoladową galaretką. Ciasto imprezowe, karnawałowe z nutą alkoholu. Ciasto pracochłonne, wysokie ale warto było zrobić bo wszystkim smakowało.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -50 g. mąki tortowej
    -30 g. mąki ziemniaczanej
    -40 g. budyniu waniliowego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -40 g. płatków czekoladowych

    NASĄCZENIE:
    -200 ml. rzadkiej marmolady śliwkowej

    KREM CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -4 łyżki nutelli
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -250 g. śliwek po nalewce

    CIASTKA 1 warstwa :
    -200 g. herbatników maślanych

    KREM JOGUTROWO-KAJMAKOWY:
    -800 g. jogurtu greckiego
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. masy Kajmakowej
    -30 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    CIASTKA 2 warstwa :
    -200 g. herbatników maślanych

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -2 galaretki krystaliczne
    -0,5 l. wody
    -1 gorzka czekolada
    -1 mleczna czekolada
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Ciasto

Ciasto "pijana śliwka" z kremem czekoladowym i kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto "Pijana Śliwka" z kremem czekoladowym i kajmakowym 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, budyniem i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec wmieszać płatki czekoladowe. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.
  • Ciasto "Pijana Śliwka" z kremem czekoladowym i kajmakowym 2. Biszkopt odwrócić i ułożyć w tej samej blaszce co się piekł. Tylko blaszkę wpierw wyżej zabezpieczyć papierem.
    Radzę zdjąć skórkę z góry biszkoptu, nie będzie krem się odklejał.
  • Ciasto "Pijana Śliwka" z kremem czekoladowym i kajmakowym 3. nasączenie- Biszkopt w blaszce nasączyć rzadszą marmoladą ze śliwek. Gęstą można rozrzedzić odrobiną gorącej przegotowanej wody.
  • Ciasto "Pijana Śliwka" z kremem czekoladowym i kajmakowym 4. krem 1-Wieczorem można rozpuścić czekolady w śmietance i schłodzić w lodówce. Ja wykorzystałam śliwki z nalewki, po odsączeniu i pokrojeniu w kostkę. Można suszone, albo świeże śliwki namoczyć, przez całą noc w alkoholu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną czekoladową śmietankę z jogurtem, serkiem i nutellą ubić do puszystego. Potem stopniowo dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać śliwki i wyłożyć do blaszki i rozsmarować.
  • Ciasto "Pijana Śliwka" z kremem czekoladowym i kajmakowym 5. Zaraz przykryć warstwą herbatników.
  • Ciasto "Pijana Śliwka" z kremem czekoladowym i kajmakowym 6. krem 2-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem, serkiem i masą krówkową ubić do puszystego. Potem stopniowo dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na herbatniki i rozsmarować.
  • Ciasto "Pijana Śliwka" z kremem czekoladowym i kajmakowym 7. Zaraz poukładać resztę herbatników i schłodzić ciasto z pół godz. w lodówce.
  • Ciasto "Pijana Śliwka" z kremem czekoladowym i kajmakowym 8. polewa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i jak zacznie tężeć to wylać na górę ciasta. Ciasto było dosyć wysokie, bałam się że polewa wypłynie to jeszcze wyżej zabezpieczyłam blaszkę rantem prostokątnym. Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować