Ciasto z dwoma biszkoptami i dwoma kremami. Ciasto z polewą czekoladową. Takie ciasto może zastąpić tort, mniej pracy a więcej porcji.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT jasny :
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT ciemny :
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
DO POSMAROWANIA:
-400 g. dżemu z czarnej porzeczki
-ok.3 łyżek gorącej wody
HERBATNIKI:
-ok. 27 szt.
KREM TRUFLOWY:
-500 ml. śmietanki 36 %
-500 g. sera z wiaderka
-250 g. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-230 g. czekoladek Trufli
-50 g. czekolady mlecznej
NASĄCZENIE:
-ok.150 ml. nocnej kawy posłodzonej
KREM KAJMAKOWY:
-500 ml. śmietanki 36 %
-500 g. sera z wiaderka
-250 g. serka mascarpone
-460 g. masy Kajmak
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
HERBATNIKI:
-ok. 27 szt.
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. gorzkiej czekolady
-150 g. mlecznej czekolady
-ok.150 ml. śmietanki 30 %
Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec tak samo lecz z kakao.
2.Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
3.Jasny biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej.
4.Posmarować rozrzedzonym dżemem. Ja wpierw ten dżem przetarłam przez sitko.
5.Ułożyć warstwę herbatników.
6.krem 1-Trufle pokroić na kawałeczki jak a czekoladę posiekać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wsypać przygotowane czekoladki z czekoladą i wymieszać już łopatką. Wyłożyć do blaszki na herbatniki.
7.Przykryć ciemnym biszkoptem. Tu można czymś mocniej nasączyć. Ja nasączyłam kawą.
8.krem 2-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dodawać miękkiego Kajmaku i ubić. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
9.Zaraz przykryć II warstwą herbatników i ciasto schłodzić w lodówce.
10.polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i rozsmarować na górze placka. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ostrym i ciepłym nożem.
Komentarze