Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dwoma biszkoptami i dwoma kremami. Ciasto z polewą czekoladową. Takie ciasto może zastąpić tort, mniej pracy a więcej porcji.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT jasny :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT ciemny :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka kakao

    DO POSMAROWANIA:
    -400 g. dżemu z czarnej porzeczki
    -ok.3 łyżek gorącej wody

    HERBATNIKI:
    -ok. 27 szt.

    KREM TRUFLOWY:
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -250 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -230 g. czekoladek Trufli
    -50 g. czekolady mlecznej

    NASĄCZENIE:
    -ok.150 ml. nocnej kawy posłodzonej

    KREM KAJMAKOWY:
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -250 g. serka mascarpone
    -460 g. masy Kajmak
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    HERBATNIKI:
    -ok. 27 szt.

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -150 g. mlecznej czekolady
    -ok.150 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Ciasto

Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec tak samo lecz z kakao.
  • Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym 2. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym 3. Jasny biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej.
  • Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym 4. Posmarować rozrzedzonym dżemem. Ja wpierw ten dżem przetarłam przez sitko.
  • Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym 5. Ułożyć warstwę herbatników.
  • Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym 6. krem 1-Trufle pokroić na kawałeczki jak a czekoladę posiekać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wsypać przygotowane czekoladki z czekoladą i wymieszać już łopatką. Wyłożyć do blaszki na herbatniki.
  • Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym 7. Przykryć ciemnym biszkoptem. Tu można czymś mocniej nasączyć. Ja nasączyłam kawą.
  • Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym 8. krem 2-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dodawać miękkiego Kajmaku i ubić. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym 9. Zaraz przykryć II warstwą herbatników i ciasto schłodzić w lodówce.
  • Ciasto tortowe z kremem truflowym i kajmakowym 10. polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i rozsmarować na górze placka. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ostrym i ciepłym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować