REKLAMA

Ciasto z ananasem i kremem jogurtowo-kajmakowym

wyświetlono: 870 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Ciasto biszkoptowe z masą budyniową i ananasem. Ciasto też z kremem jogurtowo-kajmakowym. Ciasto z polewą czekoladową i kruszonką biszkoptową, wyszło bardzo dobre.

opublikowany: 02.03.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :2x :
    -5 jajek
    -120 g. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka kakao
    -2 łyżki oleju

    KREM BUDYNIOWY:
    -1 i 1/2 puszki ananasa
    -2 budynie białe
    -1 galaretka przeźroczysta
    -100 g. masła

    KREM JOGURTOWO-KAJMAKOWY:
    -350 ml. śmietanki 30 %
    -800 g. jogurtu greckiego
    -1 kg. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -510 g. masy Kajmakowej
    -40 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -150 g. mlecznej czekolady
    -250 ml. śmietanki 30 %

    ESY-FLORESY:
    -50 g. białej czekolady
    -trochę śmietanki 30 %
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Ciasto z ananasem i kremem jogurtowo-kajmakowym 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec taki sam. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, będzie potrzebna. Jeden biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej.
  • Ciasto z ananasem i kremem jogurtowo-kajmakowym 2. krem 1-Ananasa odsączyć i pokroić w małe cząstki. Sok z puszki uzupełnić wodą do 1 l. Budynie rozmieszać z 1 szklanką tej wody z sokiem a resztę zagotować i ugotować budyń. Odstawić i zaraz dodać suche galaretki, dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia a potem dodać masło i też tam rozpuścić. Trochę przestudzić i ciepły budyń wylać równomiernie do blaszki na biszkopt.
  • Ciasto z ananasem i kremem jogurtowo-kajmakowym 3. Rozsypać ananasa i odstawić do przestygnięcia.
  • Ciasto z ananasem i kremem jogurtowo-kajmakowym 4. krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem i serkiem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dodawać miękkiego Kajmaku i ubić. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na ananasa i rozsmarować.
  • Ciasto z ananasem i kremem jogurtowo-kajmakowym 5. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry.
  • Ciasto z ananasem i kremem jogurtowo-kajmakowym 6. polewa- Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i posmarować górę ciasta.
  • Ciasto z ananasem i kremem jogurtowo-kajmakowym 7. Pozostawiony zdrapany biszkopt, rozkruszyć na jeszcze nie zastygłej polewie.
  • Ciasto z ananasem i kremem jogurtowo-kajmakowym 8. Na esy roztopić czekoladę jak na polewę. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać kruszonkę w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE