Ciasto biszkoptowe z masą budyniową i ananasem. Ciasto też z kremem jogurtowo-kajmakowym. Ciasto z polewą czekoladową i kruszonką biszkoptową, wyszło bardzo dobre.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT :2x :
-5 jajek
-120 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
-2 łyżki oleju
KREM BUDYNIOWY:
-1 i 1/2 puszki ananasa
-2 budynie białe
-1 galaretka przeźroczysta
-100 g. masła
KREM JOGURTOWO-KAJMAKOWY:
-350 ml. śmietanki 30 %
-800 g. jogurtu greckiego
-1 kg. serka mascarpone
-50 g. cukru pudru
-510 g. masy Kajmakowej
-40 g. żelatyny
-ok. 150 ml. wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. gorzkiej czekolady
-150 g. mlecznej czekolady
-250 ml. śmietanki 30 %
ESY-FLORESY:
-50 g. białej czekolady
-trochę śmietanki 30 %
Ciasto z ananasem i kremem jogurtowo-kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec taki sam. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, będzie potrzebna. Jeden biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej.
2.krem 1-Ananasa odsączyć i pokroić w małe cząstki. Sok z puszki uzupełnić wodą do 1 l. Budynie rozmieszać z 1 szklanką tej wody z sokiem a resztę zagotować i ugotować budyń. Odstawić i zaraz dodać suche galaretki, dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia a potem dodać masło i też tam rozpuścić. Trochę przestudzić i ciepły budyń wylać równomiernie do blaszki na biszkopt.
3.Rozsypać ananasa i odstawić do przestygnięcia.
4.krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem i serkiem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dodawać miękkiego Kajmaku i ubić. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na ananasa i rozsmarować.
5.Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry.
6.polewa- Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i posmarować górę ciasta.
7.Pozostawiony zdrapany biszkopt, rozkruszyć na jeszcze nie zastygłej polewie.
8.Na esy roztopić czekoladę jak na polewę. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać kruszonkę w esy-floresy.
Komentarze