Czekoladowy mus a w nim mięciutki biszkopt, na wierzchu galaretka a w niej zatopione połówki moreli. Ciasto bardzo delikatne i kremowe.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka, osobno białka i żółtka, w temp. pokojowej
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mus czekoladowy:
100 g mlecznej czekolady
125 g ciemnej czekolady o zawartości 60 % kakao
400 g słodkiej śmietany (kremówki)
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
9 g żelatyny w proszku
5-6 połówek moreli z syropu
Ciasto z czekoladowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Formę o śr. 19 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25-30 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. Biszkopt okrój dookoła tak, by miał średnicę 15-16 cm. Włóż go na środek okrągłej formy o średnicy 24 cm.
2.Mus czekoladowy: przygotuj kąpiel wodną, na garnek z wodą ustaw miskę, podgrzej wodę, do miski połam czekolady i rozpuść je. Odstaw by całkowicie ostygły. W misce ubij śmietankę na pół sztywno, dodaj cukier puder i powoli miksuj, dodawaj po 1 łyżce mascarpone. Na koniec ubijania cienkim strumieniem wlewaj przestudzoną czekoladę. W miseczce, w 4 łyżkach zimnej wody, namocz żelatynę. Po 10 minutach przełóż taką napęczniałą żelatynę do garnuszka i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki musu czekoladowego, wymieszaj razem a całość przelej do miski z musem.
3.Gotowy mus wylej na biszkopt i wyrównaj, mus powinien w całości zakryć biszkopt. Na wierzchu połóż połówki moreli. Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki, by mus całkowicie zastygł.
4.Połowę galaretki rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejącą wylej na zastygły mus i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Komentarze