Ciasto z czekoladowym musem

  • wyświetlono: 430 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Czekoladowy mus a w nim mięciutki biszkopt, na wierzchu galaretka a w niej zatopione połówki moreli. Ciasto bardzo delikatne i kremowe.

Iwona75

Składniki

Biszkopt:
4 jajka, osobno białka i żółtka, w temp. pokojowej
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Mus czekoladowy:
100 g mlecznej czekolady
125 g ciemnej czekolady o zawartości 60 % kakao
400 g słodkiej śmietany (kremówki)
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
9 g żelatyny w proszku
5-6 połówek moreli z syropu

1 galaretka cytrynowa (użyjemy tylko połowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z czekoladowym musem

  • 1. Biszkopt: białka ubij z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj aż masa będzie prawie biała. Przesiej mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo i delikatnie miksuj. Formę o śr. 19 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej biszkopt, ale nie zbierając resztek ciasta z dołu! (bo one mogą spowodować, że biszkopt opadnie). Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25-30 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kilka minut. Biszkopt wyłóż do góry nogami na czystą ściereczkę i oderwij papier. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. Biszkopt okrój dookoła tak, by miał średnicę 15-16 cm. Włóż go na środek okrągłej formy o średnicy 24 cm.
  • 2. Mus czekoladowy: przygotuj kąpiel wodną, na garnek z wodą ustaw miskę, podgrzej wodę, do miski połam czekolady i rozpuść je. Odstaw by całkowicie ostygły. W misce ubij śmietankę na pół sztywno, dodaj cukier puder i powoli miksuj, dodawaj po 1 łyżce mascarpone. Na koniec ubijania cienkim strumieniem wlewaj przestudzoną czekoladę. W miseczce, w 4 łyżkach zimnej wody, namocz żelatynę. Po 10 minutach przełóż taką napęczniałą żelatynę do garnuszka i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki musu czekoladowego, wymieszaj razem a całość przelej do miski z musem.
  • 3. Gotowy mus wylej na biszkopt i wyrównaj, mus powinien w całości zakryć biszkopt. Na wierzchu połóż połówki moreli. Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki, by mus całkowicie zastygł.
  • 4. Połowę galaretki rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejącą wylej na zastygły mus i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkaczekoladaMoreleciasto z owocamiciasto czekoladowebiszkopt z krememmus czekoladowyciasto z morelamiciemna czekoladabiszkopt z czekoladąprzepis_miesiąca1000ciasto z musem czekoladowym

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO MEEEGA CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

CIASTO MEEEGA CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

To ciasto dla wszystkich wielbicieli...

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM - bez pieczenia!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM - bez...

Nie wiem jak Wy, ale ja już czuję...

Ciasto mus czekoladowy

Dodane przez: a_sad07

Ciasto mus czekoladowy

Lekkie, czekoladowe ciasto bez...

Endorfina - ciasto z budyniem czekoladowym i musem morelowym

Dodane przez: ewaeu

Endorfina - ciasto z budyniem czekoladowym...

To ciasto wprawia w błogostan i...

sernik

Dodane przez: Mariola123

SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Sernik z musem czekoladowym to...

Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym

Dodane przez: Kuchnia Marty

Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym

Obłędne ciasto czekoladowe zachwyci...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE