Ciasto z bułkowym kremem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne ciasto miodowe z bułkowym kremem.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto

    mąka 3 szkl
    miód 3-4 łyżki
    masło albo margaryna 1 szt (250g)
    cukier 1/2 szkl
    jajko 1 szt
    soda 1 łyżeczka

    na krem

    zwykła bułka 4-5 szt
    czekolada biała 1 szt
    czekolada deserowa 1 szt
    mleko ok 3 szkl
    cukier waniliowy 2 op
    rodzynki 1 szkl
    masło 1 szt
    cukier 1/2 szkl

    dodatkowo

    masa kajmakowa 1/2 puszki
    powidła śliwkowe
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z bułkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na połowy. Rozwałkować i upiec dwa placki w jednakowej wielkości dużych blaszkach. Wystudzić.

    Bułki pokroić i zalać mlekiem zostawiając jedną szklankę. Lekko odcisnąć i utrzeć łyżką.

    Czekolady rozdrobnić (mogą być np obie białe ja wykorzystałam jakie miałam w domu). Rodzynki wypłukać a masło pokroić na kawałki. Zagotować szklankę mleka i dodać czekoladę i oba cukry. Chwile zagotować mieszając. Nadal mieszając dodać rodzynki bułkę i masło. Zestawić z ognia i mieszać aż się wszystko połączy.

    Jeden blat ciasta posmarować powidłami i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Położyć drugi blat i docisnąć.

    Wierzch zasmarować masą kajmakową i zasypać wiórkami kokosowymi.Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować