Miodownik z kremem budyniowym i masą kajmakową

4.87 (30 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Miodownik to pyszne świąteczne ciasto przygotowane na spodach na bazie miodu. U mnie przekładane kremem budyniowym, powidłami śliwkowymi, masą kajmakową i posypane orzechami polanymi czekoladą. Smaki idealnie się komponują i uzupełniają wzajemnie. Miodownik długo zachowuje świeżość. Najlepiej przygotować go kilka dni wcześniej.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blaszka ok. 25cmx25cm
    Ciasto:
    • 100 g miodu,
    • 50 g cukru (u mnie ksylitol),
    • 50 ml mleka,
    • 125 g masła,
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna),
    • 2 jajka,
    • 2-3 łyżki aromatu migdałowego,
    krem budyniowy:
    • 200 g miękkiego masła 82%,
    • 2 budynie śmietankowe bez cukru (ok 35g każdy)
    • 500 ml mleka,
    • 2-3 łyżki cukru,
    masa kajmakowa:
    • 400 g masy kajmakowej
    • 100g miękkiego masła 82%,
    • ½ płaskiej łyżeczki soli,
    oraz:
    • powidła śliwkowe,
    • 50 g orzeszków ziemnych,
    • 50 g orzechów włoskich
    • 50 g czekolady gorzkiej (u mnie 85%),
    • ok. 1 łyżki płynnego oleju kokosowego (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

4.87 (30 ocen)

Zobacz również:

Miodownik

Miodownik z kremem budyniowym i masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.ciasto:
    Miód rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem, mlekiem i masłem, przestudzić.
    Do większej miski wsypujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz jajka, mieszamy. Następnie wlewamy masę z rondelka i mieszamy, aby wszystkie składniki się dokładnie wymieszały, a ciasto zrobiło się gładkie. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą cześć ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 °C (góra i dół bez termoobiegu) około 10-15 min, aż ciasto się zarumieni. Placki ostudzić.
    2. krem budyniowy:
    Budynie i cukier mieszamy dokładnie w ok. 300 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń. Budyń mieszamy krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszamy go za długo, tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję.
    Budyń odstawiamy do przestudzenia przykrywając go wcześniej kawałkiem folii spożywczej.
    Nie wkładamy budyniu do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić.
    Do niedużej, ale wysokiej miski przekładamy masło. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksujemy masę do całkowitego jej połączenia, ale nie za długo.
    3.masa kajmakowa:
    Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy sól i stopniowo kajmak. Chwilę miksujemy.
    4. Na dnie tortownicy kładziemy pierwszy placek, smarujemy go powidłem śliwkowym, nakładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim plackiem. Następnie nakładamy ¾ masy kajmakowej i przykrywamy 3 plackiem, który smarujemy resztą masy.
    Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, następnie polewamy roztopioną z kąpieli wodnej czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować