REKLAMA

Półkruche z budyniem i rabarbarem

wyświetlono: 239 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Półkruche ciasto z dodatkiem kwaśnego i chrupiącego rabarbaru ,zalane budyniem.
Szybkie ,proste i bardzo dobre ciacho .

opublikowany: 17.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    500 g mąki pszennej
    2 duże jajka
    szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    3/4 kostki margaryny
    2 łyżki śmietany
    2,5 łyżeczki proszku
    szczypta soli

    Dodatkowo :
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe
    5 łyżek cukru kryształu
    850-900 ml mleka

    1 kg rabarbaru
    cukier puder do posypania
Ocena:

(średnia 4.8 z 5 głosów)

Jak zrobić Półkruche z budyniem i rabarbarem?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto .
    Podzielić na dwie części.
    Jedna część wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
    Nakłuć widelcem .
  • Półkruche z budyniem i rabarbarem 2. Rabarbar umyć i osuszyć.Pokroić na plasterki o grubości ok 1 cm . Wyspać na ciasto .
  • Półkruche z budyniem i rabarbarem 3. Ugotować budyń ( nie może być za rzadki ,ani za gęsty bo będzie twardy )
    Wylać na ciasto .
    Drugą część ciasta zetrzeć lub poszarpać i wyłożyć na rabarbar.
    Piec w 180 stopniach ok 50 minut .
    Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Rabarbar w połączeniu z budyniem smakował nam wszystkim.

kategoria: Ciasta ciasto z rabarbarem ciasto z budyniem opublikowany: 14.05.2018 | wyświetlono: 777 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE