Pyszniutkie ciasto podane z bitą śmietaną. Zamiast wiśni można użyć czereśni czy innych owoców. Zapraszam na mojego bloga smakujmy.pl
Składniki:
50 dag wiśni
30 dag kremówki
10 dag gorzkiej czekolady (lub 2 łyżki kakao)
25 dag miękkiego masła lub margaryny
30 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowgo
szczypta soli
4 jajka
45 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml likieru jajecznego
1 op. "Śmietan-fixu"
Ciasto wiśniowe z likierem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie umyć i wydrylować. Tortownicę (śr. 26 cm) natłuścić. 100 ml remówki podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Przestudzić.
2.Tłuszcz utrzeć z cukrami i solą. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do całości.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladową śmietanę i połowę wiśni, do drugiej 100 ml likieru i pozostałe owoce.
3.Jasne i ciemne ciasto na przemian wykładać do formy. Rozmieszać delikatnie. Piec 60-70 min w 180 st. C.
4.Pozostałe 20 dag kremówki ubić na sztywno z fix-em, dodać 50 ml likieru. Ubitą śmietanę wyłożyć na przestudzone ciasto.
Ze względu na śmietanę ciasto trzymać w lodówce. Niestety samo ciasto z lodówki nie jest już takie smaczne. Można więc śmietany nie wykładać na ciasto tylko ubić i schować do lodówki i każdą porcję dekorować po ukrojeniu śmietaną.
Komentarze