Ciasto wiśniowe z likierem jajecznym

0 (0 ocen)

Pyszniutkie ciasto podane z bitą śmietaną. Zamiast wiśni można użyć czereśni czy innych owoców. Zapraszam na mojego bloga smakujmy.pl

Składniki:

  • 50 dag wiśni
    30 dag kremówki
    10 dag gorzkiej czekolady (lub 2 łyżki kakao)
    25 dag miękkiego masła lub margaryny
    30 dag cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowgo
    szczypta soli
    4 jajka
    45 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 ml likieru jajecznego
    1 op. "Śmietan-fixu"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Likiery

Ciasto wiśniowe z likierem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć i wydrylować. Tortownicę (śr. 26 cm) natłuścić. 100 ml remówki podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Przestudzić.
  • 2. Tłuszcz utrzeć z cukrami i solą. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do całości.
    Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladową śmietanę i połowę wiśni, do drugiej 100 ml likieru i pozostałe owoce.
  • 3. Jasne i ciemne ciasto na przemian wykładać do formy. Rozmieszać delikatnie. Piec 60-70 min w 180 st. C.
  • 4. Pozostałe 20 dag kremówki ubić na sztywno z fix-em, dodać 50 ml likieru. Ubitą śmietanę wyłożyć na przestudzone ciasto.
    Ze względu na śmietanę ciasto trzymać w lodówce. Niestety samo ciasto z lodówki nie jest już takie smaczne. Można więc śmietany nie wykładać na ciasto tylko ubić i schować do lodówki i każdą porcję dekorować po ukrojeniu śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Likier jajeczny Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować