Ciasto czekoladowo –truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Biszkopt czekoladowy pieczony na samych białkach , równie mocno czekoladowy krem oraz warstwa z serka mascarpone i musu truskawkowego z dodatkiem likieru , tworzy pyszne puszyste ciasto na różne okazje. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    8 białek
    ¾ szklanki mąki krupczatki
    ¼ szklanki ciemnego kakao
    ½ szklanki oleju roślinnego
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    ½ szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    ½ litra śmietany kremówki 30%
    15 dag gorzkiej czekolady
    1-2 łyżki cukru pudru

    Krem truskawkowy:
    ½ litra śmietany kremówki 30%
    20 dag mascarpone
    ½ szklanki musu truskawkowego
    50 ml likieru truskawkowego użyłam Dalkowski
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Konfitura truskawkowa lub dżem
    Posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowo –truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny:
    Białka ubijać do białości wsypując stopniowo cukier łyżka po łyżce aż do połączenia, mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem wsypać do ubitych białek , delikatnie wymieszać na najniższych obrotach, na sam koniec wlać olej i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem pergaminowym o wym 37/24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 20 minut.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku aż do połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić
  • 3. Masa czekoladowa:
    Śmietanę kremówkę przelać do rondelka podgrzać aby była dobrze ciepła, wkruszyć gorzką czekoladę odczekać chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać, wystygniętą masę włożyć na minimum 4 godziny do lodówki lub na całą noc. Następnego dnia dodać do masy cukier puder i zmiksować na krem.
  • 4. Masa truskawkowa:
    Żelatynę zalać minimalną ilością ciepłej wody mieszać do rozpuszczenia, połączyć z musem truskawkowym.
    Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić z serem mascarpone i cukrem pudrem w misce i miksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z likierem.
  • 5. Złożenie ciasta:
    Ciemny biszkopt posmarować cienko konfiturą lub dżemem , wyłożyć czekoladowy krem przykryć jasnym biszkoptem i przykryć masą truskawkową. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce.
    Słodkich wypieków!

Porady

Jeśli lubicie "mokre ciasta jak tort, wystarczy biszkopty nasączyć zwykłym ponczem z wody cukru i cytryny .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Likier Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować