Ciasto z likierem jajecznym

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Doskonałe do kawuni. Piekłam wzorując się na przepisie Ewy Wachowicz

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka, szczypta soli
    250 gram cukru pudru
    250 gram mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¼ szklanki oleju słonecznikowego
    ¼ szklanki likieru jajecznego Adwokat
    Forma keksowa o wymiarach 12/31 cm natłuszczona i oprószona kaszą manną lub bułką tartą.
    POLEWA:
    8 kosteczek gorzkiej czekolady
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Likiery

Ciasto z likierem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z likierem jajecznym 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Jajka zmiksować ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę przez około 5 minut.
    Zwolnić obroty do minimum i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Nadal wolniutko miksując dodawać stopniowo olej a po nim likier.
    Przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 55 minut.
    Gdy góra zbyt mocno zacznie się przypiekać przykryć folią aluminiową.
    Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
    Czekoladę razem ze smietaną rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Gdy babka przestygnie polać polewą i dowolnie udekorować.
    Ja oprószyłam zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier jajeczny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować